Telefon: 0736 414 875

Importanța testului indice glezna-brat (IGB)

Testul indice glezna brat (IGB) este un test screening cu valoare prognostică, neinvaziv care apreciază existența și gradul de afectare arterială la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, IGB are valoare prognostică, o valoare anormală a acestuia asociindu-se cu un risc crescut de apariția unor evenimente cardiovasculare cu risc vital (infarct miocardic, accident vascular cerebra).

Pentru realizarea testului IGB este necesară determeninarea tensiunii arteriale sistolice brahiale și  a celei pedioase sau tibiale posterioare (la nivelul ambelor brațe, respectiv gambe), cu ajutorul unui tensiometru și o sondă doppler continuu, cu ajutorul căreia se va percepe pulsul arterial. La momentul determinării, pacientul va fi în decubit dorsal (întins pe spate), relaxat. După obținerea valorilor tensionale, se va face un raport între tensiunea determinată la nivelul membrului inferior și cea de la membrul superior, de aceeași parte. În general, la membrul inferior tensiunea arterială este mai mare cu 10-15 mmHg.  Valorile normale sunt cuprinse între 0,9 și 1,3. IGB > 1,3 sugerează rigiditate arterială, iar IGB<0,9 indică boala arterială periferică.

Efectuarea IGB se indică la următoarele categorii de pacienți:

  • Fumători;
  • Cu istoric medical de hipertensiune arterială, diabet zaharat, dislipidemie, afectare vasculară în alt teritoriu (ex. ateromatoză carotidiană, boala coronariană), boală renală cronică;
  • Care prezintă semne și simptome sugestive pentru boala arterială periferică: membre inferioare cu tegumente palide, reci, claudicație intermitentă (durere apărută în timpul mersului și care cedează în repaus, la nivelul gambei), puls arterial femural, tibial posterior, pedios diminuat sau absent, leziuni tegumentare ulcerative.

Testul IGB nu poate identifica localizarea leziunii. De aceea, după decelarea unei valori anormale a acestuia, sunt recomandate efectuarea unor investigații imagistice suplimentare  (ecografia vasculară, angio-CT, angio-RMN) sau chiar metode invazive de explorare precum angiografia.

Boala arterială periferică este o afecțiune invalidantă care se poate solda cu amputația membrului inferior de la diferite nivele, dacă nu este diagnosticată și tratată precoce. Soluțiile terapeutice constau în revascularizare pe cale intervențională ( angioplastie transluminală percutană cu balon sau stent) sau chirurgicală.

Pentru mai multe detalii despre efectuarea acestei ingestigatii consulta pagina Indice glezna brat din sectiunea Servicii si preturi CardioSuport.

Articole similare:

Ce sunt palpitatiile? Palpitațiile sunt descrise prin senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau ca sare peste anumite batai. Ele …

De fiecare data cand o persoana simte o durere in piept se gandeste probabil la un infarct sau la o alta afectiune …

Ce este insuficienta cardiaca? Insuficiența cardiaca este o afectiune în care inima nu poate pompa sânge suficient de bine pentru a satisface …

Daca ai suferit de infarct miocardic sau ai pe cineva drag care a suferit de asa ceva, cu siguranta ai o multime …

Avem grijă de inima ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top