Telefon: 0736 414 875

Ce sunt palpitatiile?

Palpitațiile sunt descrise prin senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau ca sare peste anumite batai. Ele pot fi resimtite in zona pieptului sau in gat si de obicei nu dureaza mai mult de cateva secunde sau cateva minute.

Desi majoritatea situatiilor in care palpitatiile apar nu sunt alarmante si nu tradeaza afectiuni cardiologice grave, in anumite contexte este recomandat sa mergi la un cardiolog pentru o consultatie amanuntita. Explicam imediat mai jos pe larg cauzele si ce e de facut in aceste cazuri, pentru o mai buna intelegere.

Palpitatii cauze

Cele mai comune motive pentru aparitia palpitatiilor consta in:

  • Anxietate, stres, frica sau emotii mari
  • Sarcina, menopauza sau modificari hormonale
  • Cafeina, alcool, tutun sau consum de droguri
  • Exerciții fizice intense
  • Hipertiroidism
  • Niveluri scazute de gliecemie, potasiu, oxygen sau dioxid de carbon in sange
  • Febră
  • Anemie
  • Deshidratare sau pierdere masiva de sange
  • Diferite medicamente (pentru hipertesiune, antitermice, inhalatoare pentru astm, pentru raceala si tuse, suplimente nutritive etc)
  • O cauza mai grava a palpitatiilor ce presupune consult si tratament cardiologic rapid este reprezentata de aritmii (ritm cardiac neregulat).

Cand apar palpitatiile?

Desi nu putem generaliza momentele in care oamenii pot avea palpitatii, s-a constatat ca cel mai des aceste senzatii apar in urmatoarele contexte:

  • După masa – Alimentele picante, alcoolul sau cafeaua pot favoriza aparitia palpitațiilor
  • Noaptea – oamenii observa mai usor daca au palpitatii inima noaptea din simplul motiv ca nu mai sunt distrasi de alte evenimente sau activitati. In realitate, e foarte posibil ca palpitatiile sa fie prezente si in timpul zilei, doar ca sunt trecute mai usor cu vederea prin prisma dinamicii programului
  • In pozitia culcat – Dormitul pe o parte poate crește presiunea în corp, ceea ce poate cauza palpitații.
  • Palpitații in sarcina – Când ești însărcinată, ritmul cardiac și cantitatea de sânge care circulă în corpul tău cresc pentru a susține bebelușul. Este comun ca femeile însărcinate să aibă palpitații cardiace, iar de obicei acestea sunt inofensive. Dar cel mai sigur este sa consulti medicul tau pentru a lua toate masurile de precautie si un eventual tratament daca situatia impune.

Daca ai palpitații cardiace des si dureaza mai mult de cateva secunde / minute, consulta neaparat un medic cardiolog. Este posibil sa existe o cauza mai serioasa si sa ai nevoie de tratament adecvat. Dupa efectuarea unor investigatii specifice, precum analize de sange, EKG, ecocardiografe, test de efort, monitorizare tensiune si altele, daca se identifica faptul ca o boala cardiaca este responsabila de prezenta palpitatiilor, ti se va indica un tratament corespunzator.

Tratament palpitatii

De cele mai multe ori nu ti se va recomanda niciun tratament pentru palpitatii daca acestea nu sunt cauzate de o boala cardiaca. Este important sa eviti cauzele care le provoaca, sa reduci stresul, anxietatea si factorii de risc din stilul tau de viata. Eventual, anumite tehnici de relaxare sau meditatie pot fi utile, impreuna cu unele suplimente (naturale) cu rol de linistire.

Dacă ai insa o boală de inimă sau un ritm cardiac anormal, este posibil să ai nevoie de medicamente sau proceduri chirurgicale, in functie de ce iti recomanda medicul dupa efectuarea investigatiilor. De asemenea, daca ai simptome precum durere sau strangere in piept, brate sau spate, probleme cu respiratia, transpiratii neobisnuite sau ameteli, cere imediat ajutor medical specializat, pentru a evita orice complicatie.

Pentru palpitațiile cauzate de o afecțiune cardiacă, complicațiile posibile pot include lesin, stop cardiac, accident vascular celebral si insuficienta cardiaca. Toate acestea reprezinta afectiuni grave ale inimii, care pot pune viata in pericol.

  • Lesinul – Dacă inima bate rapid, tensiunea arterială poate scădea, provocând leșinul. Acest lucru este mai probabil la cei cu o problemă cardiacă, cum ar fi boala cardiacă congenitală sau anumite probleme ale valvei.
  • Stop cardiac – palpitațiile pot fi cauzate de probleme grave ale ritmului cardiac și pot determina inima să nu mai bată eficient, intervenind stopul cardiac.
  • Accident vascular cerebral – Dacă palpitațiile sunt cauzate de o boala în care camerele superioare ale inimii tremură în loc să bată corect (fibrilație atrială), sângele se poate acumula și pot forma cheaguri. Dacă un cheag se desprinde, poate bloca o arteră cerebrală, provocând un accident vascular cerebral.
  • Insuficiență cardiaca – Anumite aritmii pot reduce capacitatea de pompare a inimii. Uneori, controlarea ritmului unei aritmii care cauzează insuficiența cardiacă poate îmbunătăți funcția inimii.

Te asteptam la CardioSuport, cabinet cardiologie Timisoara pentru un consult de specialitate si investigatii cardiologice. Echipa noastra de medici cardiologi consulta atat cu plata, cat si gratuit cu bilet de trimitere prin decontare CNAS. Multa sanatate!

Palpitatii inima

Informatiile din acest articol au fost documentate pe site-ul Cleveland Clinic din Statele Unite ale Americii.

Articole similare:

Ce sunt palpitatiile? Palpitațiile sunt descrise prin senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau ca sare peste anumite batai. Ele …

De fiecare data cand o persoana simte o durere in piept se gandeste probabil la un infarct sau la o alta afectiune …

Ce este insuficienta cardiaca? Insuficiența cardiaca este o afectiune în care inima nu poate pompa sânge suficient de bine pentru a satisface …

Daca ai suferit de infarct miocardic sau ai pe cineva drag care a suferit de asa ceva, cu siguranta ai o multime …

Avem grijă de inima ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top