Telefon: 0736 414 875

De fiecare data cand o persoana simte o durere in piept se gandeste probabil la un infarct sau la o alta afectiune a inimii. Desi aceasta este una dintre posibilitati,  exista insa si alte cauze care ar putea determina astfel de simptome. Vom trece in acest articol prin cateva dintre ele si le vom explica, astfel incat sa fii informat cu privire la ce ai de facut intr-o asemenea situatie.

Posibile cauze pentru durere in piept

Durerea in piept poate avea multiple cauze, de la cele cardiologice (boli ale inimii), cele pulmonare, anxietate, stres, Zona Zoster, intinderi ale muschilor, probleme digestive si altele, despre care vom explica pe rand in continuare:

Problemele de inima sau ale vaselor de sânge care genereaza frecvent durere in piept sunt:

  • Angina sau un atacul de cord. Cel mai comun simptom este durerea în piept, care se poate simți ca o strânsoare, o presiune grea, strângere sau durere zdrobitoare. Durerea se poate răspândi în braț, umăr, maxilar sau spate
  • O ruptură în peretele aortei, artera care transporta sânge de la inimă la restul corpului poate provoca durere bruscă, severă în piept și spate
  • Pericardita –  Inflamația în sacul care înconjoară inima (provoacă durere în partea centrală a pieptului)

Problemele pulmonare care pot cauza dureri in piept:

  • Embolie pulmonară – un cheag de sânge în plămân
  • Pneumotorax – colapsul plămânului
  • Pneumonia – provoacă o durere ascuțită în piept care adesea se înrăutățește la o respirație profundă sau la tuse
  • Pleurezia – Umflarea căptușelii din jurul plămânului poate cauza dureri ascutite în piept 
  • Astm

Stresul, anxietatea si atacturile de panica

Stresul, anxietatea si atacurile de panica pot avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare, iar una dintre manifestările lor poate fi apariția durerilor în piept. Aceste dureri, adesea descrise sub forma unor presiuni sau a unei senzatii de strângere, pot fi rezultatul stresului emoțional sau fizic. Mecanismul din spatele acestui fenomen implică eliberarea de hormoni (ex adrenalina), care pot conduce la o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, strângând astfel mușchii inimii și ai pieptului. Este important să se facă distincția între durerile de piept legate de stres sau anxietate și cele cauzate de condiții medicale mai grave.

Prin urmare, daca experimentezi durere în piept, în special dacă aceasta este noua sau severa, ar trebui să cauti asistență medicală imediată pentru a exclude cauze mai grave. Pe termen lung, gestionarea eficientă a stresului prin tehnici de relaxare, exerciții fizice regulate și, dacă este necesar, consiliere psihologică, poate ajuta la reducerea riscului de probleme cardiace asociate cu stresul.

Cuaze digestive pentru durerea in piept

  • Spasme sau îngustarea esofagului (tubul care transportă mâncarea de la gură la stomac)
  • Pietrele la fiere cauzează durere care se înrăutățește după o masă (cel mai adesea o masă grasă).
  • Refluxul gastroesofagian
  • Ulcerul stomacal sau gastrita

Alte cauze:

  • Zona Zoster (herpes) care provoacă o durere ascuțită care se întinde de la piept spre spate și poate cauza o erupție.
  • Inflamație in locul in care coastele se unesc cu osul pieptului sau sternul (costocondrită)
  • Întindere musculara sau a tendoanelor dintre coaste.

Medicament pentru durerea in piept - ce leacuri exista?

Desi tendinta este sa subestimam durerile resimtite si sa “ne ingrijim” singuri acasa, este imperios necesar sa verifici cu un medic de fiecare data cand acestea apar care este cauza. Nu este niciodata recomandata automedicatia, mai ales in contexte in care durerile de piept pot ascunde probleme de viata si de moarte.

Indiferent daca esti deja diagnosticat cu o boala care da simptome precum durerea in piept sau este prima data cand ai acest tip de durere, contacteaza medicul, astfel incat sa stii diagnosticul si ce tratament ai de urmat. Iata situatiile cele mai grave in care iti recomandam sa ceri urgent ajutor medical specializat:

  • Ai o durere bruscă zdrobitoare, strângere, încordare sau presiune în piept.
  • Durerea se răspândește (radiază) în maxilarul tău, brațul stâng sau între lamele umărului
  • Ai greață, amețeli, transpirație, o inimă care bate repede sau dificultăți de respirație
  • Știi că ai angină și disconfortul tău în piept este brusc mai intens, provocat de o activitate mai ușoară sau durează mai mult decât de obicei
  • Simptomele anginei tale apar în timp ce ești în repaus.
  • Un picior este umflat sau mai umflat decât celălalt (acesta ar putea fi un cheag de sânge, o parte din care s-a mutat în plămâni).
  • Ai febră sau o tuse care produce flegmă galben-verzui.
  • Ai probleme cu înghițirea.
  • Ai fost diagnosticat cu atac de cord sau embolie pulmonară.

In mod cert medicii iti vor face un examen clinic si investigatii amanuntite pentru a identifica sursa durerii. Este bine insa sa fii atent la ceea ce simti si la evolutia durerii pe parcursul minutelor, orelor, zilelor pentru a ajuta cu raspunsuri cat mai elocvente medicii care te vor consulta.

Intrebari precum localizarea durerii (daca migreaza sau este intr-un loc fix), tipul ei (ascutita, arzatoare, intepatoare, ca o presiune puternica, surda etc), frecventa ei (continua sau sporadica), si caracterul ocazional sau permanent (daca apare in anumite conditii speciale cum ar fi la efort fizic, in pozitie culcat sau dupa masa) sunt foarte importante pentru a intelege mai bine problema cu care te confrunti.

Te asteptam la CardioSuport Timisoara pentru o consultatie cardiologica si pentru investigatii medicale realizate de catre o echipa de doctori cardiologi cu experienta. Poti stabili o programare sunand la numerele de telefon disponibile pe site sau completand formularul online din zona de Contact. Multa sanatate!

Acest articol este documentat folosind informatiile publicate de mountsinai.org.

durere in piept

Articole similare:

Ce sunt palpitatiile? Palpitațiile sunt descrise prin senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau ca sare peste anumite batai. Ele …

De fiecare data cand o persoana simte o durere in piept se gandeste probabil la un infarct sau la o alta afectiune …

Ce este insuficienta cardiaca? Insuficiența cardiaca este o afectiune în care inima nu poate pompa sânge suficient de bine pentru a satisface …

Daca ai suferit de infarct miocardic sau ai pe cineva drag care a suferit de asa ceva, cu siguranta ai o multime …

Avem grijă de inima ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top