Monitorizarea Holter ECG/24h este o înregistrare continuă a activității electrice a inimii pe parcursul a 24 de ore și furnizează informații importante despre frecvența cardiacă (numărul maxim, minim și mediu de batăi), ritm (bătăi ale inimii regulate sau neregulate), anomalii de conducere (pauze în activitatea electrică), modificări sugestive pentru afectarea fluxului sanguin de la nivelul arterelor inimii.
Montarea de Holter ECG
Pentru a obține această înregistrare se utilizează un dispozitiv care va fi pus într-o husă și prins cu ajutorul unei benzi textile în jurul trunchiului. Acesta este prevăzut cu 4 electrozi ce vor fi aplicați pe piept prin intermediul unor benzi adezive de mici dimensiuni. Este de preferat, ca pacientul să poarte în ziua respectivă o bluză lejeră, cu nasturi pentru a facilita plasarea dispozitivului și pentru a evita desprinderea ulterioară a electrozilor.
Pe parcursul monitorizării, pacientul își va efectua activitatea în mod normal, ca într-o zi obișnuită. Este important ca acesta să noteze într-un carnet medicația administrată, ora și minutul la care apar anumite semne și simptome (palpitații, durere în piept, amețeală, pierderea stării de conștiență) și activitatea pe care o desfășura în acel moment (expunere la stres fizic sau emoțional) pentru a se putea corela cu eventualele modificări apărute pe înregistrare.
Pentru a nu altera aparatul și rezultatul monitorizării se va evita contactul acestuia cu apa (inclusiv transpirația excesivă). Cat si apropierea de dispozitive cu câmp magnetic sau zone de înaltă tensiune. De asemenea, telefoanele mobile ar trebui ținute la distanță.
După cele 24 ore, pacientul revine în serviciul medical pentru detașarea dispozitivului și pentru interpretarea înregistrării.
Monitorizarea Holter ECG/24H este necesară atunci când pacientul prezintă:
- semne și simptome precum palpitații, amețeală, lipotimie (leșin) sau sincopă (pierderea stării de conștiență), angină pectorală (durere în piept);
- istoric recent de infarct miocardic acut, stop cardiorespirator resuscitat, accident vascular cerebral;
- predispoziție pentru aritmii maligne: sindrom de QT lung, sindroame de preexcitație. Sindrom Brugada, cardiomiopatie hipertrofică, cardiomiopatie dilatativă, cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept;
- istoric de aritmii și se urmărește evaluarea eficacității tratamentul medicamentos antiaritmic sau a procedurii de ablație.