Telefon: 0736 414 875

Tensiune mare – totul despre hipertensiune arteriala

Ce inseamna tensiune mare?

Ai tensiune mare sau te intereseaza mai multe informatii despre aceasta afectiune pentru cineva drag? In acest articol vei afla toate informatiile necesare despre hipertensiune si vei putea intelege mai bine riscurile si modul de tratament pe care le implica. Tensiunea arteriala (TA) reprezintă pe scurt presiunea cu care sângele presează pereții vaselor de sânge. Atunci cand ne luam tensiunea, asa cum ne exprimam in limbajul de zi cu zi, de fapt masuram forta cu care sangele nostru ne preseaza vasele de sange, tensiunea mare intervenind atunci cand când presiunea sângelui este constant prea mare. Aceasta poate leza in timp arterele și poate duce la complicații grave precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Tabel cu valori tensiune arteriala

Valoarea tensiunii arteriale se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg), in functie de doua numere, Rezultatul final al masuratorii se exprima medical in valori de tipul „140 cu 80 mmHg”, dar mult mai cunoscuta este exprimarea „14 cu 8” in limbajul popular. 

    1. Tensiune sistolica (primul numar care compune valoarea finala a masuratorii) – acesta măsoară presiunea pe pereții arterei atunci când inima bate sau se contractă
    2. Tensiune diastolica (al doilea numar care compune valoarea finala a masuratorii) – acesta măsoară presiunea pe pereții arterei între bătăi, când inima este în stare de relaxare.

Acest tabel indica reperele medicale orientative pentru a incadra o anumite valoare intr-o grila de rezultate. Masuratorile trebuie evaluate mereu in functie de contextul specific al pacientului, de alte valori similare (sau nu) repetitive obtinute pe o perioada mai mare de timp si alte aspecte.

Tabel cu valori tensiune arteriala

Rezultat masurare Tensiunea sistolică (mmHg) Tensiunea diastolică (mmHg)
Tensiune normala (optima) < 130 mmHg < 80 mmHg
Prehipertensiune >130 mmHg si <140 mmHG < 90 mmHg
Tensiune mare > 140 mmHg > 90 mmHg

Simptome tensiune mare

Tensiunea arteriala crescuta nu provoacă prea multe simptome, asa ca poți avea tensiune mare timp de ani buni fara ca macar sa constientizezi. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, peste 1,2 miliarde de oameni cu vârste între 30 și 79 de ani au hipertensiune, iar dintre acestia aproximativ 46% nu știu că sufera de aceasta boala.

De multe ori se intampla ca aceasta boala sa fie descoperita intamplator la un control de rutina, fiind masurata extrem de facil cu ajutorul unei mansete de brat. Dacă ai citiri ale tensiunii arteriale crescute in mod repetat, medicul tău te va directiona catre un cardiolog pentru a te diagnostica si pentru a primi tratament adecvat.

Daca ajungi sa ai simptome (in general la valori de tensiune mai mari de 180 mmHg cu 120 mmHg), poți avea dureri de cap, palpitații cardiace, dificultăți de respirație, dureri in piept, vedere neclara, anxietate sau sângerări nazale. Intr-o astfel de situatie apeleaza la ajutor medical specializat de urgenta, pentru a putea interveni rapid cu medicamente pentru scaderea tensiunii.

Tratament hipertensiune - ce iei daca ai tensiune mare?

In general, tratamentul pentru pacientii care sufera de tensiune arteriala crescuta se bazeaza pe 4 categorii de medicamente.

    1. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) blochează producția hormonului angiotensină II, pe care organismul îl folosește în mod natural pentru a gestiona tensiunea arterială. Efectul medicamentului consta in blocarea angiotensina II, prin urmare vasele de sânge nu se mai strâng.
    2. Blocantele receptorilor angiotensinei II (ARB) impiedica același hormon sa se lege de receptori din vasele de sânge.
    3. Blocantele canalelor de calciu care previn intrarea calciului în celulele musculare ale inimii și vaselor de sânge, permițând acestor vase să se relaxeze.
    4. Diureticele – aceste medicamente elimină excesul de sodiu din organism, reducând cantitatea de lichid din sânge.

Este important ca toate medicamentele pe care le iei pentru hipertensiune sa fie administrate strict la recomandarea medicului tau. Atat tipul pastilelor, cat si dozele in care le administezi si momentul zilei in care le iei contribuie mult la tinerea sub control a tensiunii si la evitarea unor complicatii care pot deveni extrem de grave.

Mentioneaza intotdeauna daca ai luat si alte medicamente sau ai resimtit efecte secundare in urma tratamentului tau obisnuit. Toate aceste informatii ajuta la intelegerea mai buna a contextului tau si la recomandari mai potrivite din partea cadrelor medicale.

Tipuri de tensiune arteriala mare

Tensiunea mare poate fi de 2 tipuri: primara sau secundara. Cea mai frecventa este de departe tensiunea primara, aceasta regasindu-se intr-un procent de aproximativ 90% din toate cazurile de hipertensiune.

Hipertensiunea secundara este cauzata de cele mai multe ori de alte afectiuni medicale sau alte tratamente pe care le iei de-a lungul timpului. Cele doua tipuri de tensiune pot exsta in paralel si se pot influenta, rezultatul fiind o valoare marita a tensiunii arteriale.

Factori care cresc tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala nu are o singură cauză clară. De obicei, mai mulți factori de risc contribuie la apariția acesteia, o parte dintre ei fiind enumerati mai jos.

Factori de risc tensiune primara:

  • Daca ai in familie membri cu tensiune arteriala mare, cu boli cardiovasculare sau diabet (mostenirea genetica)
  • Inaintarea in varsta (peste 55 de ani)
  • Daca suferi de alte afecțiuni precum boala renală cronică, sindromul metabolic, apneea obstructivă în somn sau boli tiroidiene
  • Daca esti supraponderal
  • Daca ai un stil de viata sedentar
  • Daca ai o dieta dezechilibrata (consumi alimente bogate în sodiu, fumezi, consumi alcool in exces.

Factori de risc tensiune secundara:

  • Anumite afectiuni si medicamente, inclusiv imunosupresoare, AINS și contraceptive orale
  • Boli renale
  • Boli vasculare renale, afecțiuni care afectează fluxul sanguin în arterele și venele rinichilor tăi. Stenoza arterei renale este un exemplu comun.
  • Sindromul Conn
Pot preveni tensiunea arteriala mare?

Poate ca in majoritatea cazurilor aceasta afectiune nu se poate preveni, insa cu siguranta ajuta daca tii cont de factorii de risc prezentati mai sus. Pe cei care tin de comportamentul si alegerile tale ii poti influenta cu usurinta, asa ca analizeaza stilul tau de viata si ajusteaza-l in consecinta. 

Complicatiile hipertensiunii

Din pacate hipertensiunea poate genera complicatii grave. Cateva exemple sunt mentionate mai jos, de aceea este foarte important sa mergi regulat la control medical pentru a identifica din timp orice risc si sa iei tratamentul corespunzator la indrumarea medicului tau curant.

  • Infarct miocardic
  • Accident vascular cerebral
  • Boala arterelor coronare
  • Boala renală și insuficiența renală
  • Boala arterială periferică
  • Leziuni oculare
  • Demență vasculara
  • Complicații în timpul sarcinii
Pot sa ma vindec definitiv daca am tensiune mare?

In general, nu. Acest raspuns este valabil in cazul tensiunii primare, care odata diagnosticata va trebui gestionata pe toata durata vietii. Daca vorbim de o tensiune secundara, aceasta are sanse mari sa scada odata ce cauza este remediat.

Cum traiesc cu hipertensiunea astfel incat sa am o viata cat mai normala?

In primul rand, consientizeaza afectiunea pe care o ai si respecta riguros tratamentului dat de medic. Mergi la consult conform indicatiilor primate si colaboreaza in cadrul monitorizarilor periodice. Pentru o mai buna adaptare a tratamentului tau in timp, medicul iti poate recomanda sa iti iei din cand in cand tensiunea cu un aparat acasa, sau sa folosesti un holter tensiune pentru a monitoriza valorile pe un interval mai mare de timp. Acest pas este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a resimti cat mai putin simptomele si efectele unei tensiuni crescute.

In continuare iti recomandam sa parcurgi cateva sugestii care sa te ajute la un stil de viata mai sanatos. Aceste indicatii pot ajuta, insa incearca sa nu exagerezi in nicio privinta in incercarea de a le respecta. E important sa duci o viata cat mai normala si mai echilibrata, fiind constient bineinteles ca moderatia este cheia pe termen lung.

  • Alege o dieta sănătoasa, bogată în fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Ai grija la greutatea ta, evitand obezitatea
  • Redu consumul de sare (moderat, fara exagerari sau interdictii radicale). Acesta ar trebuie sa fie pana in 1.500 de miligrame pe zi.
  • Consuma alimente bogate in potasiu, cum ar fi bananele, avocado și cartofii (cu coajă).
  • Fa sport constant
  • Consumul de alcool sa fie intotdeauna moderat, fara excese
  • Cateva ponturi de alimente sau suplimente care pot ajuta (probiotice, seminte de in, ulei de peste, usturoi, ciocolata neagra, ceai, calciu, magneziu si in general alimente cu un continut scazut de carbohidrati).

Pentru consultatii si investigatii de specialitate te asteptam la CardioSuport cardiologie Timisoara. Contacteaza-ne pentru o programare la numerele de telefon mentionate pe site sau utilizand formularul online din sectiunea Contact.

tensiune arteriala TA - tensiune mare

Informatia prezentata are ca sursa primara cercetarile din domeniu expuse pe site-ul Cleveland Clinic.

Articole similare:

Ce sunt palpitatiile? Palpitațiile sunt descrise prin senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau ca sare peste anumite batai. Ele …

De fiecare data cand o persoana simte o durere in piept se gandeste probabil la un infarct sau la o alta afectiune …

Ce este insuficienta cardiaca? Insuficiența cardiaca este o afectiune în care inima nu poate pompa sânge suficient de bine pentru a satisface …

Daca ai suferit de infarct miocardic sau ai pe cineva drag care a suferit de asa ceva, cu siguranta ai o multime …

Avem grijă de inima ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top