Telefon: 0736 414 875

Renuntarea la fumat pare sa fie cea mai importantă intervenție ca și impact asupra propriei sanatati. Un fumător pe viață are o probabilitate de 50% de a muri din cauza fumatului și, în medie, va pierde 10 ani de viață, contrastând cu alti 3 ani cu hipertensiune arterială severă și alt 1 an cu hipertensiune arterială ușoară. Fumatul este o cauză stabilită a multor boli și este responsabil pentru 50% din toate decesele evitabile la fumători, jumătate dintre acestea cauzate de boli cardiovasculare. Riscul pe 10 ani de boli cardiovasculare letale este aproximativ dublat la fumători. Riscul relativ la fumătorii cu vârsta peste 50 de ani este de cinci ori mai mare decât la cei care nu fumează. Opinia personala imi spune ca acest numar este subestimat (probabil la fel de subestimat si la hipertensiune). Din propria experienta peste 90% din pacienții pe care i-am tratat cu infarct miocardic până in varsta de 40 de ani (numărul lor fiind in crestere) erau fumatori activi la acea data.

Am hotarat sa scriu acest articol pentru pacienții fumători care iau in calcul renuntarea la fumat si voi povesti o parte din propria experiența. Probabil toata lumea știe deja ca fumatul dauneaza grav sanatatii dar oare cat de mult? In prima parte prezint cateva date despre fumat și impactul lui asupra individului. Cei care nu au răbdare pot sari la partea cu sfaturi practice (CUM SA RENUNȚI LA FUMAT). Actiunea de renuntare la fumat este probabil una dintre cele mai dificile, prin prisma puterii adictiei, a presiunii grupului de prieteni in adolescenta, dar si a imposibilitatii de evaluare a efectului dăunător care vine dupa multi ani de la initierea consumului. Un sondaj din EuroAspire IV arata ca 50% din fumatorii care au avut un eveniment cardiac acut (infarct,accident vascular,ischemie acuta de picior) erau in continuare fumatori si dupa aparitia acestuia.

Ca un fost mare fumator ce ma consider (am reusit sa renunt in urma cu 10 ani), inteleg dificulatea acestei incercari Consider ca mi-au luat vreo 3 ani pana am reusit sa renunt complet, ani in care am avut multiple recaderi.
Motivul pentru care e atat de dificil sa te lasi de fumat pare sa fie legat de dopamina si de tipul de receptori de dopamina pe care ii avem la nivel cerebral. Exista multiple mutatii genetice care par sa se traduca in personalitati mai adictive sau mai putin adictive (gena DRD4). Asta e o posibila explicatie pentru usurinta prin care unii reusesc sa renunte aparent fara un efort deosebit. Personal, am cea mai adictie dintre aceste variatii genetice. Nu spun asta ca sa ma laud, ci ca o incurajare ca pana si cei cu ghinion la loteria genelor pot reusi cu suficient efort si strategie.

Cum sa te lasi de fumat?

Este extrem de importanta motivatia, fiecare persoana raspunzand la un alt tip de motivatie. Pentru unii conteaza costul financiar, pentru altii frica de boala si moarte prematura, pentru altii calitatea vietii sexuale etc. Important este sa gasesti cat mai multe elemente motivante si suport din partea partenerului de viata si familiei. Cred ca e important de pus in balanta continuu pe perioada primelor 6 luni ce castigi renuntand la fumat, de la castig financiar la castig in propria sanatate, iar la cei tineri care inca nu au copii la ce castig vor avea viitorii copii (nu doar din considerente financiare). Apar tot mai multe dovezi ca fumatul modifica calitatea spermei si nu doar predispune la infertilitate, dar copiii acestora par sa aiba usor deficit cognitiv fata de copiii nefumatorilor, iar acest efect se transmite generatiilor urmatoare.

Fumatul pare sa modifice epigenetic propriul organism dar va modifica si copiii nenascuti.
Pe mine m-a ajutat acest fapt ca motivatie pentru a renunța. Si, repet, cautati suport la partenerul de viata si familie. Ca si in orice mare incercare prin care veti trece, acesta este foarte important.

Probabil consilierea psihologica este de asemenea de mare ajutor. Dupa ce v-ati inarmat cu motivatie si un grup de suport o sa mentionez terapiile aprobate adjuvante care sa va sprijine in decizia de a renunta la fumat.

  1. NRT (terapie de substitutie cu nicotina): guma, plasturi, spray. Datele statistice arata ca acest tip de medicatie va creste sansele de renuntare la fumat cu 50-70%. Experienta personala a fost pozitiva cu acest tip de terapie, dar nu din prima incercare. Am folosit plasturi, pentru ca guma nu am tolerat-o. Am modificat protocolul oficial de administrare care recomanda sa incepi cu doza initiala si dupa 2 luni jumate sa scazi 5 mg in prima saptamana, ulterior inca 5 mg in urmatoarea saptamana si la 3 luni sa renunti complet. Aceste doze sunt pentru plasturele de 15 mg. Am scazut treptat doza taind bucati din plasture (diferenta de doza sta in suprafata totala a plasturelui) si am continuat pana la 6 luni, peste perioada recomandata de producator.
    Nota: Cu ce plasture sa incepi. Cei care fumeaza un pachet pe zi probabil ar trebui sa inceapa cu 15 mg iar cei care fumeaza mai mult cu 25 mg. Din proprie experienta daca dupa aplicarea plasturelui apare senzatia de gat uscat doza e prea mare.
    Plasturele trebuie dat jos inaintea de a dormi altfel somnul va fi extrem de agitat.
    Ca si brand am folosit Nicorette. Am incercat si alte branduri din motive de disponibilitate dar nu am avut experienta pozitiva la acel moment.
  2. Bupropion- nume commercial Zyban, Wellbutrin
    Acesta este un antidepresiv studiat pe renuntarea la fumat si poate fi asociat cu NRT avand efect sinergic. Trebuie reteta medicala pentru el. Personal nu l-am tolerat.
  3. Varenicline = Champix sau Chantix
    Un medicament care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Folosirea lui pare sa dubleze sansa de a renunta la fumat.
    L-am folosit si cu ajutorul lui am stat nefumator timp de 10 luni. Mentionez ca l-am folosit doar 1 luna (nu mi-a placut efectul advers pe care l-am avut desi, uitandu-ma retrospectiv, nu stiu daca era din cauza lui). Aveam asa zise vise lucide, imi tineam minte visele cu tot continutul lor. Desi consider ca a fost cel mai usor mod de a renunta la fumat, am decis sa folosesc NRT la urmatoarele incercari.

Sfaturi utile pentru renuntarea la tigari

  • Motivatia personala si reamintirea a ceea ce castigi prin acest efort sustinut este extrem de importanta, probabil mai importanta decat medicatia.
  • Feriti-va de contexte sociale care va vor predispune la a fumat.
  • Crestere in greutate: Studiile zic ca cei care renunta la fumat iau in greutate 5 kg in medie. Exista multiple teorii ce incearca sa explice de ce se intampla asta. Cred ca la majoritatea oamenilor nu e vorba de o scadere a metabolismului bazal, ci de o crestere dramatica a consumului de dulciuri, zaharul fiind un alt activator al sistemului dopaminergic. M-am ferit de asta in experienta personala facand activitati fizice regulate, incercand sa schimb adictia de nicotina cu adictia de miscare. Acest lucru ajuta si la consumarea energiei in plus pe care o veti avea.
  • Daca totusi ati fumat nu inseamna ca ati pierdut lupta. E doar o data, reveniti la a fi nefumator. Spun asta pentru ca in cazul meu fiecare recadere a fost dupa ce am fumat o tigara. La momentul acela mintea iti juca feste si te face sa revii la aceleasi obiceiuri si cantitati precum cele de dinainte.

Mult succes si nu renuntati la ideea de a renunta la fumat. Nu toti reusesc din prima incercare, insa cu perseverenta veti fi mai aproape de reusita.

Pentru anumite informatii din articol am folosit ca sursa stiintifica detaliile prezentate aici si aici.

Articole similare:

Ce sunt palpitatiile? Palpitațiile sunt descrise prin senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau ca sare peste anumite batai. Ele …

De fiecare data cand o persoana simte o durere in piept se gandeste probabil la un infarct sau la o alta afectiune …

Ce este insuficienta cardiaca? Insuficiența cardiaca este o afectiune în care inima nu poate pompa sânge suficient de bine pentru a satisface …

Daca ai suferit de infarct miocardic sau ai pe cineva drag care a suferit de asa ceva, cu siguranta ai o multime …

Avem grijă de inima ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top